Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.



Qui som?


Els CJC-Joventut Comunista som una organització juvenil nacional de Catalunya que lluita per transformar la societat en què vivim.

Els i les comunistes partim de l’anàlisi que aquest no és el millor dels móns possibles (com ens intenten vendre quotidianament). A més, no creiem que hi hagi petits problemes o detalls que es puguin solucionar per separat; considerem que l’ordre social actual, el capitalisme, és intrínsecament perjudicial per la majoria de la humanitat, i que calen canvis en profunditat, canvis que afectarien a la forma de funcionar de l’economia, la política, la cultura, i, en particular, de tot allò que afecta al dia a dia de la vida de les persones..

Davant d’això els i les comunistes proposem una societat ben diferent.

Un món on l’activitat humana sigui compatible amb la supervivència de l’ecosistema i amb l’existència dels altres inquilins del planeta terra. L’actual model econòmic, basat en el benefici empresarial, el consumisme i la rapinya és incompatible amb el medi ambient i, per tant, compromet molt seriosament el futur de la humanitat en els propers segles.
Un món en pau, globalitzat des de la solidaritat i el respecte a la pròpia identitat entre les nacions, amb igualtat en termes de justícia econòmica i nivell de vida però divers en les cultures, precisament l’oposat al que es pretén imposar ara, basat en l’hegemonia cultural de l’imperi nord-americà, amb brutals diferències de riquesa i benestar entre nord i sud i on la guerra i l’opressió de les nacions febles estan a l’ordre del dia.

Una societat on la immensa majoria de la riquesa i la propietat no es concentri en les mans d’uns pocs sinó que sigui en mans de la majoria al servei de les necessitats de la majoria, on l’economia sigui al servei de les persones i no les persones al servei dels índexs macroeconòmics. i no les persones al servei de l’economia d’alguns.

Una societat on la política no es faci des de dalt per unes elits dirigents més sensibles als interessos dels poders econòmics que no pas als interessos de la gent sinó que es faci de baix a dalt, amb democràcia directa, on tothom puguem decidir d’una forma quotidiana sobre les qüestions que ens afecten.

Una societat de llibertat a la pràctica, on les penúries econòmiques, l’alienació en el treball, la manipulació dels mitjans de comunicació, la publicitat consumista i la imposició de les autoritats no limitin la llibertat de les persones. A la societat actual la llibertat està només a l’abast de la minoria que té diners per pagar-se-la. Davant d’això nosaltres proposem una societat que doni un marc col·lectiu de participació i democràcia on els individus puguin desenvolupar els seus propis projectes de vida lliurement i sense perjudicar als altres.

Quan nosaltres parlem de societat socialista és precisament d’aquest altre tipus de societat del què estem parlant. I per nosaltres no es pot lluitar per una nova societat, si no es lluita, alhora per la construcció d’homes i dones noves. No hi haurà revolució si no acabem amb l’egoisme, el patriarcat, el racisme i l’individualisme en la nostra vida quotidiana. I és per això que els joves juguem un paper fonamental en la construcció d’aquest món nou, necessari, i possible, en la mesura en què adquirim uns valors diferents dels que la televisió, el cinema comercial, les marques i en definitiva el capitalisme pretenen inculcar-nos. Com va dir el Che: el socialisme econòmic sense la moral comunista no m’interessa; a nosaltres tampoc.

Però per poder construir aquest futur hem de lluitar en la nostra realitat, és a dir, hem d’incidir en la Catalunya del segle XXI. Una Catalunya on les polítiques neoliberals dels diferents governs estatals i autonòmics estan malmetent de forma considerable les conquestes socials dels i les treballadores. Una Catalunya on el dret a decidir es pugui exercir en tots els àmbits que decideixi el poble.

Els i les joves som un dels col·lectius més perjudicats per aquestes polítiques: atur massiu, contractes temporals i precaris juntament amb els efectes de la febre especuladora a nivell immobiliari, fan que no ens puguem emancipar. Ens trobem un ensenyament
públic en degradació o que es va, progressivament privatitzant, tant a la secundària com a la universitat, fet que propicia la seva el·litizació i la manca d’igualtat d’oportunitats.

Als joves se’ns criminalitza i se’ns associa amb passotisme i drogues. D’aquesta forma, se’ns desqualifica i es justifiquen actituds repressives com càrregues policials o desallotjaments. Se’ns imposa un model d’oci consumista: el dels grans centres comercials o els parcs temàtics, que generen emocions en sèrie, per a individus educats en sèrie.

Convençuts de que no ens podem quedar amb els braços creuats, els CJC elaborem col·lectivament estratègies que després apliquem per tal d’aconseguir els objectius exposats anteriorment. El nostre treball està encaminat cap a l’autoorganització dels i les joves catalanes en la lluita pels seus drets i la transformació de la seva realitat quotidiana.

És per això que impulsem i participem en moviments de joves als instituts, als barris, als pobles, als llocs de treball i a les universitats. Pensem que a partir de moviments populars amplis, participatius, democràtics, oberts i no polititzats que lluitin per problemes concrets els joves aniran, de forma natural i mitjançant la seva experiència organitzativa i de lluita, adquirint consciència de la problemàtica global que genera aquests problemes.

A la Joventut Comunista funcionem mitjançant els col·lectius, que són els grups bàsics de militants que treballen en equip desenvolupant i aplicant el projecte del conjunt de l’organització al seu àmbit de treball. En funció dels tipus d’àmbits de treball els col·lectius poden ser territorials, d’universitat, de secundària, de solidaritat o sectorials. La nostra organització es caracteritza pel valor que li donem al treball col·lectiu.

Participar, intervenir i treballar conjuntament per canviar les coses són actituds fonamentals per aprofundir i assegurar la nostra tasca social i política. I perquè la lluita per un altre món no s’acaba aquí, a Catalunya, necessitem globalitzar les lluites, unir-les i articular-les sense perdre l’especificitat de cadascuna d’elles. Per això ens mantenim en contacte i col·laborem amb gent que lluita per la seva emancipació arreu del món; organitzant brigades allà on la situació ho demani, com per exemple a Cuba, a Veneçuela, a Bolívia, a Palestina, al Líban o al Sàhara. Apostem de forma rotunda per l’internacionalisme.

Sabem que no ens trobem davant d’una lluita fàcil: és una lluita que ve del passat i es dirigeix, imparable, cap al futur. És la lluita del Che a Amèrica Llatina, dels republicans i de les brigades internacionals a la Guerra Civil, de la resistència antifranquista, del poble rus al 1917, dels sandinistes al 1979... I és també la dels pobles àrabs que s’aixequen contra l’oligarquia, la dels pobles sahrauí i palestí que lluiten contra l’ocupació. És també la lluita dels pobles d’Amèrica Llatina com el cubà, el brasiler, el bolivià i el veneçolà, és la lluita dels i les treballadores gregues, és en definitiva la lluita de mil·lions de persones al món que creuen que un altre món és possible i treballen cada dia per construir-lo...

Si creiem que aquesta lluita és imparable és perquè sabem que els i les treballadores som la majoria i que som nosaltres qui mantenim la màquina funcionant amb el nostre esforç, una màquina que, però, no controlem. Per això veiem possible aquest
canvi, mitjançant l’organització dels i les joves, aportant la nostra intel·ligència, la nostra força, el nostre entusiasme i la nostra dignitat.

El comunisme no és una ciència exacta. Tampoc és un receptari de fórmules màgiques que acabaran d’un dia per l’altre amb el patiment o amb les necessitats. El comunisme és abans que res, voluntat d’avançar cap a un futur millor, de plena ocupació, de democràcia real. Una opció de lluita per a que les persones puguem ser justament això, persones, amb els drets humans garantits, en una societat diferent.

Als comunistes el que ens diferencia de la majoria dels ciutadans no són les nostres aspiracions. És el fet d.estar organitzats per a aconseguir-les col·lectivament. I aquí és on resideix la nostra força. Per això et convidem a sumar-te. Et convidem a que lluitis amb nosaltres per construir un altre món i a que siguis el veritable protagonista del teu propi futur.

Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència...
Emocioneu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme...
i organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força.

Antonio Gramsci